Allergie

Huidtest

Met een huidtest wil de arts nakijken of  de patient een onmiddellijke reactie vertoont op een allergeen.

De voorbereiding
Indien de patiënt medicijnen gebruikt is overleg met de arts nodig. Alle anti-allergie medicatie dient 4 dagen voor het onderzoek gestopt te worden.  Verder zijn er geen speciale voorbereidingen noodzakelijk. Nuchter zijn hoeft niet.

Het onderzoek
Meestal worden huidpriktesten (onderarmen of rugzijde) gebruikt. Hierbij wordt  een druppeltje van een allergeen oplossing op de huid gelegd, en dan wordt met een steriele prikker de huid aangeprikt doorheen het druppeltje. Men voelt een lichte prik op het moment dat het naaldje de huid raakt.
Er worden ook twee  contolevloeistoffen getest, ten eerste een zoutoplossing waarop geen reactie mag gebeuren. Ten tweede een histamine-oplossing waarbij een reactie moet gebeuren (reactie gebeurt immers niet als een anti-allergie medicatie voor de test ingenomen wordt). Deze reactie wordt vervolgens  als standaardreactie gebruikt om de reacties op de andere stoffen te vergelijken.
Als de reactive positief is verschijnt er na een aantal minuten een bultje, dat kan jeuken. De maximale reactie wordt afgelezen na een 15-tal minuten.